Vr glasögon |Virtuell verklighet

VR glasögon

VR glasögon är en teknik som utvecklas alltmer och det faktum att skärmtekniken blir bättre och bättre, med högre och högre upplösning, börjar göra VR tillgängligt för de flesta. VR glasögon innebär att du har en skärm som sitter mycket nära ögonen och att du kan få en 3D-upplevelse av de bilder eller den film som spelas upp på skärmen, och därmed i dina VR glasögon.

VR står för virtual reality, virtuell verklighet på svenska. Med ett par VR glasögon får du känslan av att faktiskt befinna dig i miljön som visas på skärmen. Du kan vrida på huvudet och röra dig framåt och bakåt för att förflytta dig i bilden. Förutom att det ger en häftig upplevelse av det som visas har tekniken många användningsområden. För privatanvändaren kan det ofta handla om att kunna uppleva stadsmiljöer och till exempel fantasifulla rymdresor på ett unikt sätt. Även inom spelvärlden har tekniken stora fördelar. Även om du inte är någon storspelare själv har du säkert sett eller till och med provat olika spel där grafiken ger en känsla av att du faktiskt tittar genom din spelkaraktärs ögon, och med hjälp av knapparna kan du titta åt olika håll på skärmen.

Med VR glasögon blir dock detta ännu närmare och mer följsamt – vrider du huvudet så följer bilden på skärmen i dina VR glasögon din blick och du slipper se resten av rummet. Det blir också en tredimensionell upplevelse på ett helt annat sätt än vad som är möjligt att åstadkomma på en vanlig skärm – de här skärmarna visar bilderna från olika vinklar för respektive öga.

Olika typer av VR glasögon

När du ska köpa ett par VR glasögon är det avgörande att du vet om att din dator eller mobiltelefon är kompatibel med tekniken. För de mer avancerade glasögonen krävs en dator med hög kapacitet. Andra kräver lite mindre och några kan användas med mobiltelefon. Med en enkel sökning på internet kan du testa om din dator har det som krävs.

En av de allra enklaste teknikerna är Google Cardboard. Cardboard betyder kartong, och det är just vad den här produkten är gjord av. Den innebär i princip en hållare för din telefon (fungerar för både Iphone och Android) med två hål som du kikar genom. Även om tekniken inte alls når upp till den i specialiserade VR headset kan den här produkten ge dig en upplevelse som gör att du kan komma fram till om VR glasögon är något för dig eller inte. Det är en enkel produkt som inte kräver någon annan teknik än din egen telefon – ju högre skärmupplösning den har, desto bättre blir upplevelsen.

Användningsområden för VR glasögon

  • Spel
  • Häftiga filmer
  • Undervisning
  • Medicin
  • Militära övningar

För privatpersoner tenderar användningen att handla mest om spel och möjligheten att kunna uppleva häftiga platser, såsom rymden, med känslan av att vara i bilden. Men tekniken har många områden. Inom medicin kan blivande kirurger öva på avancerade tekniker med hjälp av VR glasögon. Inom militären kan soldater bland annat öva på operationer i komplicerade miljöer.